Önéletrajzírás

Az önéletrajz az előszűrés, az elsődleges kiválasztás eszköze. Célja, hogy bemutassuk szakmai pályafutásunkat, végzettségünket, képességeinket. Megírása magas önismeretet igényel és mind tartalmában, mind formailag néhány kritériumnak meg kell felelnie. Ezek a következők:

 

  • Külalak, helyesírás = első benyomás

A kiválasztott pozíció megpályázásakor a munkáltató/cégvezető/HR munkatárs a legelső benyomását a pályázóról a beküldött szakmai önéletrajz formai megjelenítése alapján szerzi, ezért nagyon fontos, hogy az szép kivitelű, tagolt, könnyen olvasható legyen (olvasható betűtípus kiválasztása), terjedelme lehetőleg ne haladja meg a két oldalt, és eredeti aláírás szerepeljen rajta.

 

  • A megfelelő fotó kiválasztása

Amennyiben fényképes önéletrajzot küld be, érdemes színes, elsősorban az arcra fókuszáló fotót választani, mert jobban felkelti a HR-es figyelmét. További szempont, hogy a fotó illeszkedjen a betölteni kívánt pozícióhoz pl. ügyfélszolgálatos munkakörhöz mosolygós, bizalomgerjesztő fotó ajánlott.

 

  • Email cím 

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, milyen email címről küldi el a jelentkezését valamilyen állásra. Pedig van olyan HR-es, aki meg sem nyitja a jelentkező levelét, ha a cím, amiről érkezett, komolytalan. Kerülni kell a   vagy  stb. elnevezéseket. Ehelyett érdemes saját névhez kapcsolódó fiókot készíteni, mint például:   vagy 

 

  • Pozitív hangvételű, hiteles önéletrajz megírása 

Bármilyen állás megpályázásánál alapvető elvárás, hogy az önéletrajz csak pozitív információkat tartalmazzon, tényszerű, aktuális és hiteles legyen. Egy pályakezdő pl. ne azt emelje ki, hogy még nincs szakmai tapasztalata, még nem kapta meg a diplomát (adott esetben), hanem azt hangsúlyozza, melyek azok a személyiségvonások, szakmai gyakorlat során szerzett tapasztalatok, melyek motiválják, hogy az adott szakterületen tevékenykedjen.

 

  • A nyelvtudás szintje 

A hitelesség különösen fontos a nyelvtudás szintjének megadásánál, ami aktuális nyelvtudásunkat tükrözze, mert ez az állásinterjú során úgyis azonnal kiderül. Ha esetleg nem rendelkezünk az előírt szintű nyelvtudással, nem ezt kell hangsúlyozni, hanem kiemelni, hogy pl. jelenleg is képzem magam ezen a területen, nyelvtanárhoz járok, nyelvtanfolyamon veszek részt, tartom a kapcsolatot külföldi barátaimmal tehát azon vagyok, hogy fejlesszem nyelvtudásomat, amire pl. egy multinacionális környezet nagyon alkalmas.

 

  • Álláshoz igazított önéletrajz

Különböző munkakörök különböző elvárásokat jelentenek, így önéletrajzunkat érdemes az adott állás elvárásaihoz igazítani, és azokat a szakmai tapasztalatainkat, tanulmányainkat, személyiségjegyeinket hangsúlyozni, amelyek a megpályázott munkakörben fontosak. Ne sablon önéletrajzokat küldjünk valamennyi megpályázott állásra, hanem legyünk elég kreatívak önéletrajzunkat a megpályázott álláshoz igazítani, felesleges információkkal ne terheljük jövőbeli munkáltatónkat.

 

  • Sorrendiség az önéletrajzban 

Amennyiben rendelkezik szakmai tapasztalattal, szakmai gyakorlattal a betöltendő munkakörhöz kapcsolódóan, általános szabály, hogy ennek bemutatása előzze meg az iskolai végzettségek taglalását. A kiindulópont mindig a jelen legyen időben visszafelé haladva.

 

  • Egyedi, figyelemfelkeltő önéletrajz 

Kerüljük a túlzott általánosságot egy végzettség vagy korábban betöltött pozíció megadása esetében. Az iskolai végzettség puszta megnevezése sokszor nem fedi fel a képzés valódi tartalmát, a munkaadó számára hasznosítható értéket, ezért érdemes konkrét tantárgyakat kiemelni, felsorolhatjuk korábbi kutatómunkáinkat, eredményeinket, diákkörben végzett munka stb., melyeknek hasznát vehetjük a kiszemelt munkakörben. Egy korábban betöltött pozíciónál ugyanez a helyzet, az, hogy valaki pl. vezetői asszisztensként dolgozott sok mindent lefedhet, de ezt egyértelművé kell tenni azzal, hogy pontokba szedve felsoroljuk feladatainkat, tapasztalatainkat. Önéletrajzunk egyedivé tehető pl. linkek felsorolásával, abban az esetben, ha rendelkezünk olyan publikációval, vagy részt vettünk olyan projektben, amely az interneten elérhető.

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.