Önéletrajz típusok

1. Kronologikus (időrendi/klasszikus) önéletrajz 

Ez a legelterjedtebb formátum, mely a jelenből visszafelé haladva közli az információkat. Mikor, hol, milyen tanulmányokat folytatott, milyen munkakört töltött be, illetve milyen feladatokat látott el, milyen szakmai tapasztalatokat szerzett az önéletrajz írója. Ezt a típust akkor célszerű választani, ha a pályázó a teljes eddigi életútját szeretné bemutatni, esetleg már több cégnél is szerzett tapasztalatot, illetve ha szakmai fejlődése, pályafutása stabil, kitérőktől mentes. Hátránya, hogy esetlegesen feltárja a kitérőket, amelyek nem relevánsak a megpályázott állást illetően, vagy láthatóvá teszi a munka nélkül töltött időszako(ka)t.

Europass önéletrajz 

Ebben a kategóriában említjük meg az önéletrajzírás népszerű formáját. Egy könnyen elérhető és szerkeszthető sablonról van szó (europass.hu). Multinacionális cégek sokszor ragaszkodnak ehhez a formához illetve az EU tagállamaiban megpályázott állásokhoz is ezt várják el. Túl sok olyan információt tartalmazhat, ami a megpályázott álláshoz nem kapcsolódik, nehezebb a HR-es számára a fontos információk kiszűrése, terjedelme sokszor meghaladja a két oldalt.

 

2. Funkcionális (teljesítmény) önéletrajz 

Ez a formátum a megpályázott munkakörhöz kapcsolódóan funkcionális kategóriákban csoportosítja a pályázó bemutatkozását. Eddigi pályafutás során szerzett képességeket, ismereteket, szakmai tapasztalatokat csoportosítja az adott munkakörhöz igazítva. Ebben a típusú önéletrajzban nem szerepel, hogy hol, mikor, mettől meddig dolgozott vagy tanult a pályázó. Elsősorban pályakezdőknek javasolt, akik még kevés munkatapasztalattal rendelkeznek, illetve most lépnek be a munka világába, vagy azoknak, akik az időrendiséget szeretnék elkerülni, mert gyakran változtattak állást, szakmát vagy megszakításokkal dolgoztak. Pályamódosítók esetében elképzelhető ez az önéletrajz típus, akik a jövőbeli munkakörre koncentrálva az ahhoz szükséges készségeiket, tapasztalataikat, tudásukat szeretnék hangsúlyozni. Hátránya lehet, hogy kevés adatot tartalmaz a munkaadó számára, aki ez úgy értékelheti, hogy a pályázó leplezni próbál információkat.

 

3. Kombinált önéletrajz 

A kronologikus önéletrajz formai jegyeit a funkcionális önéletrajz rugalmas elrendezésével ötvözi. Időrendi sorrendben tartalmazza a korábbi munkahelyeket, tanulmányokat, a pontos időpontok megjelölésével vagy anélkül. Előnye, hogy könnyen igazítható különböző állások megpályázásához, megfelelő áttekintést nyújt az eddigi pályafutásról. Megírásakor figyelembe kell venni a megpályázott munkakör követelményeit. Tapasztalatok szerint azok az önéletrajzok maradnak fenn a rostán, melyekben az állás betöltéséhez szükséges információk könnyen szűrhetőek. Mivel egy-egy állást akár több százan is megpályáznak, a HR-es kulcsszavakat keres az önéletrajzban, melyek a pozíció betöltésére potenciálisan alkalmassá teszik a jelöltet.

 

Önéletrajz sablonok találhatóak a következő oldalakon:

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.