Motivációs levél

Sok álláspályázat kiírásában külön motivációs levelet is kérnek a munkáltatók. A motivációs levél tulajdonképpen az önéletrajz kísérőlevele, mely személyes hangvételű önbemutatásunkat szolgálja, rámutat fontos dolgokra, amelyek a megpályázott pozíció elnyerését elősegítik.

Formai elvárások

Lehetőség szerint névre szólóan címezzük, járjunk utána, hogy az adott cégnél ki az, aki pályázatunkat megkapja (HR-vezető/cégvezető/ágazatvezető stb.) A megszólítás mellett ügyeljünk a pontos címzésre is. Rövid (max. fél oldal terjedelmű), tömör, jól tagolt levelet szerkesszünk dátummal és aláírásunkkal ellátva. Mellékletként pedig a kiírásban szereplő valamennyi dokumentumot tegyük mellé (önéletrajz, végzettségek igazolása, erkölcsi bizonyítvány, referencia levél a korábbi munkáltató(k)tól).

A tartalom összeállítása

A motivációs levél célja a figyelem felkeltése, ösztönzés az önéletrajz elolvasására, minél alaposabb tanulmányozására. Miután informálódtunk a kiszemelt cég tevékenységéről, felépítéséről, saját képességeinket, tapasztalatainkat hangsúlyozva fogalmazzuk meg motivációnkat a megpályázott munkakörhöz/céghez kapcsolódóan. Ne az önéletrajz rövidített változata legyen a motivációs levél, illetve kerüljük a túl általános megfogalmazásokat is, mert unalmassá teszik, ez pedig nem segíti elő a meggyőző bemutatkozást.

Érdemes az alábbi tagolás szerint felépíteni levelünket:

  • Első bekezdés: honnan értesültünk az állásról, hivatkozás weboldalra, előzetes telefonos beszélgetésre, itt fogalmazzuk meg azt is, hogy miért pont ennél a cégnél szeretnénk karriert építeni. Ehhez nyilván szükséges a cég előzetes tanulmányozása.
  • Második bekezdés: azon képességeink, tudásunk, gyakorlatunk vagy eredményeink nagyon rövid és tömör bemutatása, amivel alátámasztjuk, hogy a cég számára értékes munkaerővé válhatunk.
  • Harmadik bekezdés: személyes találkozás, illetve visszajelzés udvarias kérése, a kapcsolatfelvétel lehetőségeinek megadása: név, cím, e-mail cím, telefonszám.

Mi ne kerüljön bele a motivációs levélbe?

  • Korábbi munkahelyünket ne tüntessük fel rossz színben, kerüljük a negatív gondolatokat a volt kollegákat és a betöltött munkakört illetően is.
  • Vallási, politikai nézeteinket, ezoterikus érdeklődésünket sem célszerű ismertetni, mert ezek nem tartoznak szorosan az álláspályázathoz, és esetleg ismeretlenül is előítéleteket vonnak maguk után.
  • Magánéleti helyzetünk sem tartozik a munkáltatóra.
  • A megpályázott állással kapcsolatos kérdéseinket tartogassuk a személyes találkozásra.

Minden egyes pályázatnál szánjunk időt a cégre, a megpályázott állásra szabott motivációt, rátermettséget bemutató, pozitív hangvételű kísérő levél megírására, mert ez egyfajta útlevél a vágyott állás megszerzéséhez.

Frissítés dátuma: 2018.11.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.