Honvédelmi nap az egyetemen

2019, szeptember 24 - 16:44
Lézerfegyver, vadászgép-szimulátor, térzene, védelempolitikai roadshow várta a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat kedden a Debreceni Egyetemen. A honvédelmi nap alkalmából az intézmény és a Honvédelmi Minisztérium vezetői oktatási-kutatási együttműködési megállapodást írtak alá.

A Debreceni Egyetem és a Magyar Honvédség az oktatás, a kutatás területén korábbra visszanyúló eredményes együttműködés alapján a jövőbeni közös munka elmélyítése, tematikus összehangolása, kiterjesztése és intézményesítése céljából kötött együttműködési megállapodást kedden. Pintér Ákos általános rektorhelyettes a megállapodás aláírása kapcsán kiemelte: az intézmény folytatja a katonai pálya – különös tekintettel az önkéntes tartalékos szolgálat – népszerűsítését, illetve újabb lépéseket tervez a védelmi innováció és kutatás-fejlesztés területén.

- A Debreceni Egyetem hallgatói számára hozzáférhetőbb lesz az Önkéntes Tartalékos Rendszer: az egyetem támogatja a hallgatók ösztöndíjalapú önkéntes tartalékos tisztképzését. Emellett az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége révén a Magyar Honvédség haderőfejlesztését célzó Zrínyi 2026 programban is aktívan és tevékenyen részt kíván venni – hangsúlyozta Pintér Ákos.

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára kiemelte: az egyetemmel kötött megállapodás szervesen illeszkedik a Zrínyi 2026 programhoz, keresik azokat az együttműködési formákat a polgári felsőoktatási intézményekkel, amelyek mindkét fél számára hasznosak lehetnek.

- Fontos célkitűzés, hogy a jövő nemzedékét megismertessük a honvédelem ügyével, a jövő szakembereire számítunk akár hivatásos, szerződéses, vagy tartalékos formában is. A toborzás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a program haderőfejlesztési részére, amely technológiai váltást is feltételez, ezért fontos szerep hárul a felsőoktatási intézményekre a kutatás-fejlesztés, innováció terén. Meghatározó cél a magyar hadiipar fejlesztése, amely nemzetgazdasági érdek is, ebben számítunk az egyetemekre mint tudományos, innovációs műhelyekre – jelentette ki az államtitkár.

Szabó István hozzátette: Debrecen patinás katonaváros, aminek nemcsak múltja, jelene is van, itt állomásozik a Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a HM fenntartásában működik, a Debreceni Egyetem hallgatói között pedig mintegy 150 tartalékos katona van.

Az együttműködési megállapodás az Önkéntes Tartalékos Rendszer népszerűsítésén túl kitér az oktatási és kutatási területekre – különös tekintettel a honvédelem, hadtudomány és azok interdiszciplináris tudományterületeit lefedő kutatásokra, közös civil-katonai tudásbázis létrehozására, konzultációkra, tapasztalatcserékre. A tervek szerint a felek rendszeres egyeztetést tartanak a védelmi innovációs és kutatás-fejlesztési lehetőségeket érintő témákban.


A honvédelmi nap keretében a Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara térzenét játszott a Főépület előtt, a második emeleten a megyei toborzóiroda lézerfegyverekkel, vadászgép-szimulátorral és hasznos információkkal várta a katonai pálya iránt érdeklődőket, a Karácsony Sándor teremben pedig védelempolitikai roadshow címmel tartottak informatív előadásokat.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.